ételek újburgonyából



Csípős, sajtkrémes újkrumpli

 

Aki gondolja, ehet hozzá egy szelet húst, de ez a krumpli bizony egy nagy tál zöldsalátával az igazi.
Egy száraz serpenyőben megpirítjuk a fűszereket, majd mozsárban összetörjük. A krumplikat körömkefével alaposan megtisztítjuk  és a legnagyobb serpenyőbe tesszük a vajjal és a nagyszemű sóval. Öntünk  alá egy ujjnyi vizet, majd rászeleteljük a fokhagymát. Amikor már majdnem puha, reszeljük rá a lime héját és belenyomjuk  a levét, szórjuk meg a fűszerekkel, és a vékonyan felszeletelt chilivel. Keverjük hozzá a krémsajtot és a tejszínt. Elzárjuk  alatta a lángot és öt percig még pihentessük,  hogy a krumpli jól beszívhassa a krémet.

(Forrás:http://www.fuszereslelek.hu/2010/05/csipos-sajtkremes-ujkrumpli.html ??)

Hozzávalók:
1 kg apró újkrumpli
3 evőkanál vaj
1 db új fokhagyma (annyira új, hogy csak a legkülső héját kelljen leszedni, aztán lehessen egyben szeletelni a fejet)
2 dob krémsajt
2 dl tejszín
10 szem szegfűbors
2 kávés kanál római kömény
2 kávés kanál koriander mag
2 db pici chili
1 db lime héja és leve
nagyszemű tengeri só és bors

 


Grillezett újburgonya saláta

 

Az újburgonyát egy nagy fazék forrásban levő vízben 10 perc alatt puhára főzzük, majd leszűrjük és egy tálba öntjük.

Az olívaolajat elkeverjük az apróra vágott friss kakukkfűvel és a pirospaprikával, majd a keveréket ráöntjük a még meleg burgonyára, amelyet óvatosan rázogatunk, hogy egyenletesen bevonja a fűszeres olaj.

Közepes hőfokon előmelegített grillsütőben 5 perc alatt ropogósra sütjük a sonka mindkét oldalát. A grillezett sonkát apróra vágjuk és félretesszük.

A burgonyát is betesszük a grilltepsibe és egyszer megforgatva, 10 percig sütjük.

Az öntet hozzávalóit összekeverjük egy kis tálban. A burgonyát és a sonkát (vagy szalonnát, vagy bacont) egy nagy tálaló edénybe helyezzük és melegen tálaljuk, vagy hagyjuk kihűlni és a tálalásig hűtőbe tesszük.

 

Hozzávalók:  4 személyre
70 dkg saláta (A típusú Cherie) újburgonya, letisztítva
3 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál apróra vágott friss kakukkfű levél
1 teáskanál piros paprika
4 szelet füstölt sonka vagy szalonna vagy bacon
só, bors, friss petrezselyem a díszítéshez
az öntethez
4 evőkanál majonéz
1 evőkanál fokhagymás borecet
2 db zúzott fokhagyma gerezd
1 evőkanál apróra vágott petrezselyem

 


Sült újkrumpli-saláta

 

A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük.

Egy kg saláta ((A típusú Cherie) újkrumplit megmosunk, héját sóval ledörzsöljük. A krumplikat 2 evőkanál olíva olajban megforgatjuk és kis tepsiben egyszer-kétszer megrázogatva 15-20 perc alatt aranyszínűre sütjük.

Két lehéjazott,  karikákra vágott lilahagymából, egy maréknyi kimagozott, fekete olajbogyóból, hat szem elnegyedelt koktélparadicsomból, másfél evőkanál kapribogyóból három evőkanál olívaolajjal, egy evőkanál balzsamecettel (Acceto basamico di Modena néven nálunk is kapható olasz ecetkülönlegesség), csipetnyi sóval öntetet készítünk, és a sült krumplit még melegen beleforgatjuk.

Tetejét megszórjuk frissen őrölt borssal. Lehet langyosan és hidegen is kínálni.

 


Petrezselymes újburgonya

 

A petrezselymes újburgonya igazi friss, tavaszi köret. Még ízesebbé válik, ha egy kevés fokhagymát is teszünk hozzá.

Petrezselyem helyett más zöldfűszerrel is ízesíthetjük, így bazsalikommal, kaporral vagy snidlinggel is.

A burgonyát meghámozzuk, négyfelé vágjuk. Lobogva forró sós vízbe rakva 20 percig főzzük, majd leszűrjük.

A vajat egy serpenyőben megforrósítjuk és a burgonyát beleforgatjuk. Néhány percig a tűzön hagyjuk, hogy a nedvesség elpárologjon belőle, majd megkeverjük, hogy a vaj bevonja. Végül lehúzzuk a tűzről, s csak akkor szórjuk meg a petrezselyemmel, nehogy a friss ízét elveszítse.

Ha fokhagymás burgonyát akarunk készíteni a vajban először fokhagymát pirítunk és csak utána keverjük bele a leszűrt burgonyát.

Hozzávalók:  4 személyre
4 db nagy szermű kb. 80 dkg saláta (A típusú Cherie) újburgonya
6 dkg vaj
1 csomag vagdalt petrezselyem

 


Spárgás újkrumplisaláta

 

A burgonya héját ledörzsöljük, a sárgarépát alaposan megmossuk, mindkettőt felkarikázzuk, enyhén sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, hagyjuk kihűlni. A spárgát megtisztítjuk, 3-5 cm-es darabokra vágjuk, a cukorral és a citromlével ízesített, enyhén sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, hagyjuk kihűlni.

Közben megmossuk a salátát és a gyermekláncfű leveleket, szárazra törölgetjük, apróbb darabokra tépkedjük, egy nem túl mély tál aljára szórjuk. A hagymát megtisztítjuk, vékonyan felkarikázzuk (egy keveset a zöldjéből is), hozzáadjuk a burgonyát, a répát és a spárgát, lazán összekeverjük és a salátalevelek tetejére terítjük.

A tárkonyleveleket megmossuk, apróra vágjuk. A borecetet a tárkonnyal 1 percig forraljuk, majd egy tálkába szűrjük, hagyjuk kihűlni. Hozzáadjuk a mustárt, néhány csepp Worcester szószt, ízlés szerint sót és borsot, végül vékony sugárban hozzáadjuk az olajat és habosra keverjük.

Csak az asztalnál öntjük a salátára, de még szórakoztatóbb, ha mindenki elkészíti a saját adagját.

 


Kassai újburgonyaleves

 

A füstölt lapockát babérlevéllel, vegyes zöldséggel megfőzzük. A húst kivesszük és ha kihűlt, apró kockákra vágjuk. A megtisztított, kockákra vágott újburgonyát a főző léhez adjuk és megfőzzük. Olajjal és liszttel zsemleszínű rántást készítünk, megszórjuk fűszerpaprikával, hideg vízzel jól elkeverjük. Hozzáadjuk a leveshez, és hozzákeverjük a tejfölt, meg a finomra vágott petrezselyemzöldet is. Ezután beletesszük a füstölt húst és rögtön tálalhatjuk.

Hozzávalók:
1,5 kg újburgonya
1 db vöröshagyma
15 dkg vegyes leves zöldség
1 evőkanál étolaj
1 db zöld paprika
20 dkg füstölt lapocka
1 dl tejföl
5 dkg liszt
fél csokor petrezselyem zöldje, só, őrölt bors, babérlevél, fűszerpaprika

 


Csőben sült újburgonya sajttal

 

Az újburgonyát megkapargatjuk, megmossuk, karikákra szeljük. Egy serpenyőt, vagy tűzálló tálat kivajazunk.
Reszelt fokhagymát, finomra vágott hagymát, kakukkfüvet teszünk bele, majd szép sorban ráhelyezzük a burgonyakarikákat, ízesítve sóval, borssal, őrölt szerecsendióval.
Felöntjük a tejjel és a tejszínnel, majd felforraljuk. A reszelt sajtot a tetejére szórjuk, és 180 fokos sütőben pirosra sütjük. Köretként is fogyaszthatjuk bárány- és pulykasültekhez.

Hozzávalók:
1,2 kg újburgonya
10 dkg vaj
1 gerezd fokhagyma
1 kávés kanál kakukkfű
1 db vöröshagyma
1 dl tej
2 dl tejszín
8 dkg reszelt parmezán vagy más kemény sajt
sajt, só, őrölt bors, szerecsendió

 


Tejszínes, zöldséges újburgonya

 

Hozzávalók: 1,2 kg újburgonya, 1 kávéskanál ételízesítő, 10 dkg vaj, 2 dl tejszín, 1 db sárgarépa, 1 kisebb szál póréhagyma, 8 dkg zeller, kis marék snidling, só, őrölt szerecsendió, őrölt chili paprika

A tisztított, darabokra vágott újburgonyát nagyon kevés sóval, ételízesítővel fedő alatt puhára pároljuk. Hozzáadjuk a vékony metéltre vágott sárgarépát és zellert. Őrölt szerecsendióval és chilivel ízesítjük, majd tejszínnel felengedve összeforraljuk.  Tálaláskor finomra vágott snidlinget szórunk a tetejére.
Halhoz kiváló köret.

Hozzávalók:
1,2 kg újburgonya
1 kávés kanál ételízesítő
10 dkg vaj
2 dl tejszín
1 db sárgarépa
1 db kisebb szál póréhagyma
8 dkg zeller
kis maréknyi snidling, só, őrölt szerecsendió, őrölt chili paprika

 


Újburgonya parasztosan

 

A tisztított újburgonyát sós vízben megfőzzük, leszűrjük. A csíkokra vágott szalonnát megpirítjuk, hozzáadjuk a karikázott újhagymát, a csíkokra vágott paprikát, a zúzott fokhagymát. Ízesítjük sóval, őrölt borssal, paprikakrémmel, majd az újburgonyával összeforgatjuk. Tálaláskor apróra vágott petrezselyemzölddel szórjuk meg.
Parasztreggeliként kitűnő tojással kiegészítve, de köretként is fogyasztható húsok mellé.

Hozzávalók:
1 kg újburgonya
12 dkg bacon
2 csomag újhagyma
1 db pritamin paprika
2 gerezd fokhagyma
1 kávés kanál erős paprikakrém
2 csokor petrezselyem zöldje
só, őrölt bors