A karácsonyi menü csodás támasza: a Cherie fajtából készült krumplisaláta

Ami nélkül nincs menü, ami alátámasztja a vacsora egyensúlyát, ha nem lenne az asztalon, minden felbillenne, még sincs soha főszerepben. Pedig van róla mit beszélni: könnyű elrontani, és ezerféleképpen készítik.

Már ment a vajpuha karajsült, a tökéletes bejgli és sok más, elméletileg nehezen elkészíthető étel, amikor normális krumplisalátát még mindig nem tudunk  készíteni. A krumplisaláta-receptek mindent érzésre írnak le, sehol egy precíz útmutató, ami segítene egy bénázó kezdőnek, aki valamiért ezt a témát pont nem érzi. Anyuk, mamák is a legnagyobb hanyagsággal, mintegy mellékesen készítik el, miközben halat rántanak, húst göngyölnek, zserbót rétegeznek.

És mindig tökéletes lesz. Pedig a krumplisaláta nem tűr hanyagságot: túlfő, ha nem figyelünk, nem jön le a héja, ha nem forrón tisztítjuk, és sós vagy sótlan lesz, beissza vagy kidobja a sót, ha nem gondosan fűszerezünk vagy éppenséggel nem megfelelő fajtát választottunk.

A krumplisaláta a karácsonyi menü mankója

A krumplisaláták az egyszeri háziasszony karácsonyi menüjének legnagyobb segítségei.

Reggel, vagy előző nap is elkészülhet, kivárja a sorát, sőt érés, hűlés közben egyre csak jobb lesz. Így a ház asszonya nyugodtan koncentrálhat a húsokra, az ajándékcsomagolásra vagy a fadíszítésen való veszekedésre – mindre marad idő.

Elromolhat egyáltalán?

Bonyolult kérdés, létezik-e elrontott krumplisaláta, hiszen ezt a műfajt is mindenki másképp szereti. Van, aki éppen hogy kicsit szétfőzi, hogy a krumplik széléből letört darabok sűrítsék a mártást. Más a precízen különálló, éppen készre főtt karikákat szereti, amiket egyenletesen fed be a szósz. Készülhet viszont úgy is, hogy félig szétfő, félig kemény marad, amit senki nem szeret.

És nem az állag az egyetlen pont, amin elbukhat: a krumplis ételeknél a só ideális mennyiségét is nehéz eltalálni csakúgy, mint a savanyú ízek harmóniáját.  A receptek is minden háznál máshogy szólnak: itt a hagymás-ecetes, ott a majonézes megy, de olyan is van, ahol a kettő egyesül, és a krumplit hagyma, ecet és majonéz egyszerre kíséri.

A krumplin múlik minden

Az első és legfontosabb pont tehát a krumpli fajtája. Nem lehet jó krumplisalátát készíteni, csak és kizárólag salátának való Cherie burgonyából. Lisztesen  szétfövő,  sütnivaló krumpli nem lesz jó, szétfő vagy kemény marad, szeletelhetetlen lesz.  salata0

Még ezt is el lehet rontani, de viszonylag nehezen. Meghatározhatatlan, mennyi idő alatt puhul meg, ezért muszáj ott lenni mellette, és ötpercenként megszurkálni. Ha könnyedén szalad bele a villa, jó.

Az életveszélyes krumplipucolás

A következő ponton sem megengedett semmiféle hanyagság: a krumpli héja ugyanis csak forrón húzható le könnyedén. Miután a forró vizet leöntöttük róla, azonnal neki kell állni a pucolásnak. Két biztonságos módszer létezik: az egyik a hőálló gumikesztyű, a másik pedig, hogy egy villát szúrok a krumpliba, az egyik kezemmel tartom, az ügyesebbikkel pedig egy kés segítségével húzom a héjat.

Ezen a ponton érdemes kitekinteni az angol krumplisalátákra, amikhez jórészt előre megtisztított, de héjas krumplit használnak, mondván, a héj rengeteg ízt tartalmaz, amitől kár lenne megfosztani a salátát, ráadásul az étel textúráját is érdekesebbé teszi.

A szeletelés

salata2salata3A szeletelés már rugalmasabb pont, ez éppen várhat: sőt. Minél hidegebb a krumpli, annál jobban szeletelhető. Hogy elegáns, vékony vagy rusztikus, vastag karikákra, esetleg kockákra szelünk, az már ízlés dolga.Az ellenvélemény szerint viszont fontosabb az íz, mint a küllem, az öntetet pedig sokkal jobban magába szívja a meleg krumpli, mint a hideg.

Bajor krumplisaláta

Ez az a saláta, amit Ausztriában a Wiener Schnitzel  (bécsi szelet) mellé adnak, egy furcsa átmenet a főzelék és a saláta között. Bő szaftja van, és általában langyosan tálalják. Sokfelé kerül alá pirított császárszalonna is, de akkor már alig-alig nevezhető köretnek.

Alapanyagok:

•    fél kg Cherie kiflikrumpli
•    2,5 dl húsleves
•    3 evőkanál fehérborecet
•    6 evőkanál olívaolaj
•    fél fej hagyma
•    egy kiskanál mustár
•    só, bors, snidling
salata4_bajorA krumplit héjastul hideg vízben feltesszük  főni, éppen puhára főzzük. Leöntjük róla a levet, és még forrón lehúzzuk  a héját. Ha kihűlt, felszeleteljük. A hagymát is vékony szeletekre vágjuk, a mustárból, olajból, ecetből, sóból, borsból öntetet keverünk. Egy nagy serpenyőben felforraljuk a húslevest, beletesszük  a krumplit, összeforgatjuk,  hozzáadjuk a többi alapanyagot, néhány perc alatt összeforraljuk az egészet, majd hagyjuk langyosra hűlni, mert úgy a legjobb.


Majonézzel, hagyma nélkül

A majonézes krumplihoz házi majonéz kell, amit nem túl nehéz elkészíteni, viszont milliószor jobb a boltinál.
Íme egy tömör recept:

Házi majonéz

Alapanyagok:

•    1 tojás sárgája
•    1 dl étolaj
•    egy csipet só
•    egy csepp mustár
•    egy kiskanál citromlé
A tojás sárgáját a mustárral, habverővel, kézzel vagy robotgéppel keverni kezdjük, majd cseppenként, nagyon lassan hozzáadom az olajat. Mikor elkezd sűrűsödni, és az olaj felét felvette a tojás, gyorsabban adagoljuk. A végén citromlével, sóval ízesítjük.

Majonézes krumpli

Alapanyagok:

•    1 kg Cherie salátaburgonya
•    2 dl tejföl
•    2 dl majonéz
•    só, bors
•    1 citrom leve és lereszelt héja
A krumplit héjastul megfőzzük, még forrón meghámozzuk, majd hagyjuk kihűlni. Felszeleteljük, majd a többi alapanyagból kevert öntettel meglocsoljuk. Fogyasztás előtt néhány órán át lefedve a hűtőben pihentetjük.

salata5_majonezes salata6_majonez citrom

Mézes-mustáros krumplisaláta

Létezik krumplisaláta az ecetesen vagy majonézesen túl is: például ez a mézes-mustáros. Édes és savanyú, így remekül illik a karácsonyi menühöz, bármi is legyen éppen a főétel.

Alapanyagok:

•    1 kg Cherie salátaburgonya
•    1 dl olívaolaj
•    2 evőkanál angol mustár
•    2 evőkanál mustármagos mustár
•    2 evőkanál mézsalata7
•    2 evőkanál fehérborecet
•    só, bors
A krumplit héjastul megfőzzük, forrón megtisztítjuk, hűvösen szeleteljük, épp, mint az előző esetekben. A mézből, mustárból és a többi alapanyagból öntetet keverünk, és a krumplira locsoljuk. Összeforgatjuk, néhány órát állni hagyni, mielőtt tálaljuk  – higgyék el, érdemes kis plusz figyelmet ráfordítani,  meghálálja, még emlékezetesebbé teszi az ünnepet.
http://www.origo.hu/tafelspicc/recept/20151215-kedvenc-tokeletes-krumplisalataink-receptjei.html