Tartalomjegyzék
Burgonyautánzat csokoládéba hempergetve
Habüstben 25 dkg cukorból kevés vízzel méz sűrűségű szirupot főzünk, majd 25 dkg mandulát összetörünk és a forró szirupba keverjük s hagyjuk kihűlni.
Ezután belecsavarjuk egy fél citrom levét és kisebb, burgonya nagyságú gumókat formálunk belőle, majd ezeket csokoládéba hempergetjük.
Ha kissé megszikkadt, késsel 2-3 vágást ejtünk rajta, mintha a felrepedt burgonyát utánoznánk.
25 dkg cukor
25 dkg mandula
1/2 citrom
Burgonyás puffancs
Vajjal, dzsemmel, mézzel, de sült szalonnával is tálalhatjuk ezeket a finom burgonyafánkocskákat
A burgonyát meghámozzuk és sós vízbe rakjuk. Felforraljuk, lefedve kis lángon 30 perc alatt puhára főzzük, majd leszűrjük. Az edénybe visszaöntve a tűzön kissé megszikkasztjuk.
A burgonyát pépesítjük és a vajjal meg a sütőporral simára keverjük. A liszttel összedolgozzuk, szerecsendióval fűszerezzük és ha kell, utánasózzuk. Ezután sima tésztát dagasztunk belőle.
A tésztát 1.5 cm vastagra nyújtjuk és 4 cm-es pogácsa szaggatóval 12 pogácsát szúrunk ki belőle. Egy teflonserpenyőt megforrósítunk és liszttel vékonyan megszórjuk, majd a puffancsok egyik felét kb. 8 perc alatt átsütjük. Utána megfordítjuk és a másik felét még 4 percig pirítjuk. Azonmód forrón tálaljuk.
50 dkg lisztesen szétfövő burgonya
6 dkg puha vaj
6 dkg finom liszt
1 kiskanál sütőpor
só, csipetnyi reszelt szerecsendió12 db fánk lesz belőle
Sárgabarack torta
Összeállítás: 40 perc
Sütés: 20 perc
23 cm átmérőjű kerek torta
A sütőt nagyon forróra (210 °C-ra) bemelegítjük. Egy 23 cm átmérőjű kerek formát kizsírozunk.
A lisztet nagy tálba töltjük, a közepébe mélyedést nyomunk. A burgonyát a cukorral, a tejjel, a vajjal, a tojásokkal összekeverjük és a liszt mélyedésébe töltjük. Apránként összegyúrjuk és cipót formázva belőle, folpackba csomagolva 1/2 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
Utána a tésztát akkora kerek lappá nyújtjuk, hogy a formát kibélelhessük vele, de az oldalát is betakarja. 10 percre a hűtőszekrénybe visszatesszük.
A tésztát zsírpapírral letakarjuk, az üregébe rizst töltünk és 10 percig sütjük. Ekkor a rizst meg a papírt eltávolítjk és a sütőt 180 fokra mérsékelve a tésztát még 10 perc alatt ropogósra sütjük. Kihűlni hagyjuk.
A mázhoz a lekvárt a vízel és a citromlével 5 percig kis lángon, kevergetve főzzük, majd átszűrjük.
A megsült tésztát meleg mázzal kikenjük és a lecsepegtetett fél barackokat vágott felükkel lefelé belefektetjük. A maradék meleg mázzal bevonjuk.
Egy óráig pihentetjük, majd tálaljuk.
Tipp: A mázhoz bármilyen lekvárt vehetünk és a citromlevet a lekvárhoz illő likőrrel is helyettesíthetjük.
20 dkg finomliszt
15 dkg főtt, áttört liszetesen szétfövő burgonya
6 dkg puha vaj
9 dkg porcukor
2 simára kevert tojássárgája
1 kg sárgabarackbefőttA mázhoz:
2 dl sárgabaracklekvár
3 evőkanál víz
1 evőkanál citromlé
Édes burgonya
A burgonyát megfőzzük, összetörjük, majd összegyúrjuk annyi liszttel, amennyit felvesz.
Hozzáadunk 1-2 tojást és jól gyúrható tésztává dolgozzuk. Ujjnyi méretű kolbászkákat formázunk a masszából és bő forrásban levő vízben kifőzzük. Leszűrjük, majd forró olajban átpirítjuk.
Tetejét meghintjük fahéjjal kevert porcukorral.
Kompótok vagy grillezett gyümölcsök mellé kiváló.
Lisztesen szétfövő burgonya
1-2 tojás
liszt, olaj, fahéj, porcukor
Sütés nélküli édesség
Fogyasztás előtt egy nappal a burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, húsdarálón megdaráljuk, hagyjuk egészen kihűlni.
Megdaráljuk a kekszet is; a kávét elkeverjük a cukorral, a tojássárgákkal, a reszelt citromhéjjal és a rummal. A diót durvára vágjuk, összekeverjük a darált keksszel és 3 kanál kakaóval, a kihűlt burgonyához adjuk, hozzáöntjük a kávés keveréket és jól összegyúrjuk.
Csapott evőkanálnyi adagokat szaggatunk ki belőle, burgonya formájú alakzatokra gömbölyítjük és a maradék kakaóba forgatjuk. Alufóliával bélelt tálcára rakosgatjuk őket, letakarjuk, fogyasztásig hidegen tartjuk és minyonpapírra ültetve kínáljuk.
Forrás:
Lajos-Hemző: 99 krumplis étel
25 dkg lisztesen szétfövő burgonya
25 dkg háztartási keksz
2 dl erős feketekávé
25 dkg cukor
2 tojássárgája
1 citrom vagy narancs reszelt héja
3 evőkanál rum
5-6 evőkanál kakaó
120 g dió