Fontos!

Európa-közi Burgonyakereskedelmi Szabályok és Gyakorlati Alkalmazások

RUCIP-2017-EN 

RUCIP-2017-DE

RUCIP-2012-HU_magyar

 

Adatkezelési tájékoztató

Adatkezelési tájékoztató Bédalin KFT

 

2016. október 21 péntek – 12:18

TÁMOGATÁSSAL NÖVELNÉK A HAZAI BURGONYA VETÉSTERÜLETET

A Földművelésügyi Minisztérium a minőségi étkezési burgonya-előállítás biztosítása, a hazai vetésterület növelésének elősegítése érdekében kezdeményezte, hogy a burgonya is a termeléshez kötött támogatásra jogosult kultúrák közé kerülhessen.

Az étkezési burgonya is a termeléshez kötött támogatásra jogosult kultúrák közé kerül – közölte az agrártárca. A bejelentésre a Közös Agrárpolitika 2020-ig tartó rendszerében – a közvetlen támogatásokról szóló uniós alaprendelet (1307/2013/EU rendelet) felülvizsgálata keretében – csak idén nyílt lehetőség. Az új feltétetelek alkalmazása 2017-től lehetséges. A burgonyára az ipari zöldségnövényekre vonatkozó főbb előírások alkalmazásával lehet támogatási kérelmet benyújtani, vagyis a legkisebb támogatható terület a termeléshez kötött támogatás igénybe vételéhez 1 hektár.

Főszabályként jelenik meg, hogy legalább 1 hektár SAPS jogosult területtel lehet az igényelést beadni. A SAPS támogatásigénylés esetében alkalmazandó általános feltételek mellett további előírás, hogy hektáronként meghatározott minimális mennyiségű szaporítóanyag használatát is igazolni kell. Mivel a vetőgumók méretét illetően eltérések lehetnek, három méretkategória lett megkülönböztetve a szaporítóanyag mennyiségi előírásánál. Ezeket az alábbi táblázat tartalmazza.

Gumó méret            Minimum gumó darab/hektár            Minimum gumó súly kg/hektár

28-35 mm                             50 000                                           1 250

35-45 mm                             38 000                                           2 000

45-55 mm                             30 000                                           2 500

A minimális, minősített szaporítóanyag használatának az igazolása ugyanúgy történik, mint a többi kultúra esetében. Főszabály szerint (saját beszerzés esetén) a termelő a saját névére szóló érvényes, fajra, fajtára, mennyiségre és a fémzárszámra vonatkozó adatokat tartalmazó számlát tudja használni. Egyéb esetekben (pl. termeltetés) is van lehetőség az elszámolásra, melynek a feltételeit a 9/2015. (III. 13.) FM rendelet 14. § 5) bekezdése rögzíti.

agrotrend.hu / Földművelésügyi Minisztérium

Forrás: http://www.agrotrend.hu/piac/agrarpenzek/tamogatassal-novelnek-a-hazai-burgonya-vetesteruletet