10+1 krumplis étel, amikért odáig vagyunk

10894783cimkepMi szeretjük. Nem állítjuk, hogy minden nap kell enni, de mértékkel belefér. Jöjjenek tehát a rakott krumplik, lepények, sült krumplik.
1. Leves extra: mángoldos burgonyakrémleves „C” típusú burgonyából

10891A mángold tökéletes zöldség azoknak, akik nem szeretnek az aprócska spenótlevelekkel pepecselni, vagy épp nem kedvelik az erős ízét. A szép nagy mángoldleveleket csak meg kell mosni, a szára végét levágni, és gyorsan felaprítani. Ízben pedig tökéletes kiegészítője egy jó fokhagymás krumplilevesnek. Ameddig nem kap mángoldot, készítse el spenóttal.

 

108922. Tortilla: a spanyolok krumplis omlettje „A” típusú Cherie burgonyából

Spanyolországban nyaralóknak ismerős és kötelező étel. Szinte minden kocsmában találkozhatunk vele. Millióképpen variálható. Készülhet simán, de ízlés szerint tehetünk bele kolbászt, sonkát, petrezselymet, spenótot, amit csak szeretnénk.

 

3. Majdnem sztrapacska: juhtúrós krumpligombócok „C” típusú burgonyából

10893A krumpligombóc egy nagyon hálás étel, szeretjük tartalmas levesekben (gombóclevesben, vagy gombalevesben), de akár mákkal megszórva is kitűnő. Ha túl sokat készítenénk a leveshez vagy csak úgy magában nekiállnánk, érdemes feldobni egy nagy csokor snidlinggel és juhtúróval.

10895

4. Laktató és finom: pórés burgonyalepény

Laktató, ízes, mégis húsmentes étel. Igazi őszi ebéd/vacsora. Válasszunk hozzá egy szép szál pórét és valamilyen jófajta sajtot (én érett ementálit használtam, kitűnő volt az édeskés íze).

 

5. Csak egyszerűen: csodás sült krumpli kecskesajtos mártogatóssal  „B” típusú Maestro burgonyából

10896Ez a sült krumpli ugyan nem húsz perc alatt készül, de olyan sok macera azért nincs vele. Cserébe ropogós, ízes, belül pedig jó puha. A kecskesajtos mártogatóssal pedig nem csak köretként, de simán főételként vagy bulikajaként is tálalható.

10897

6. A tökéletes, ropogós sült krumpli titka „B” típusú Maestro burgonyából

Az ember sosem gondolná, hogy a krumpli még tartogathat meglepetéseket számára. Gyerekként megszoktunk sült, főtt, pirított, pürésített formájában, és ettől a ponttól kezdve nehéz elképzelni, hogy forradalmi lehetőségek tárháza nyílna ki az ember előtt – persze a krumplis ételeket most nem sorolom ide, egyszerűen csak a burgonyát „magában”.

7. Hidegtálra: majonézes krumplisaláta  „A” típusú Cherie burgonyából

 10898Nálunk ilyen a családi nagy kedvenc, a majonézes krumplisaláta. Iszonyú laktató, egyáltalán nem egészséges, viszont nagyon finom.

10899

8. Rakott krumpli: kétszer sütve a legjobb „A” típusú Cherie burgonyából

Krumpli, kolbász, tojás, tejföl – a rakott krumplihoz csak ennyi kell. Nem csak az összetevők listája rövid, megcsinálni sem bonyolult, csak kicsit babrás. Bármilyen edényben süthető, de nem érdemes többet egymásra halmozni két komplett rétegnél. A legeslegjobb pedig akkor lesz, ha van időnk előző este (vagy pár órával hamarabb) összerakni, félig megsütni, hagyni kihűlni, aztán egy plusz tejfölréteget a tetejére kenve befejezni a sütést.

 

9. Majdnem rakott krumpli „A” típusú Cherie burgonyából

10899aNa jó, rakott krumplit nyilván mindenki tud készíteni. Biztos vagyok benne, hogy ilyet meg aztán tényleg bárki tud. De ha nincs kedvük az összerakással meg rétegzéssel bajlódni, és/vagy bajuk van a főtt tojással, lehet ezt a műfajt még egyszerűbben is művelni. Az ételt gazdagíthatjuk még pirított szalonnával is. Nem, ez nem egy diétás étel, de néha ilyen is belefér.

10899b

10. Vegán rakott krumpli? És tényleg! „A” típusú Cherie burgonyából

Steiner Kristóf verziója a rakott krumplira.

10899c

+1. Nagyikonyha: mákos nudli  „C” típusú burgonyából

Mindenki a nagymama/anyuka nudliját szereti a legjobban, de nem mindenki olyan szerencsés, hogy megörökölte az előző generációk bevált receptjét. Ezért ez most azoknak szól, akik ráéheztek, és nem tudják, hogyan fogjanak neki.

Forrás részletes receptekkel:
http://divany.hu/alapkonyha/2016/01/27/10_1_krumplis_etel_amikert_odaig_vagyunk/